Stadsparksvallen förknippas med Jönköpings Södra IF, vilket symboliseras med klubbens flagga över arenan

Stadsparksvallen

Stadsparksvallen är den arena där det först spelades allsvensk fotboll i Småland. Första allsvenska matchen spelade J-Södra redan sommaren 1945 på denna idrottsplats. I april i år inleder J-Södra sin tolfte allsvenska fotbollssäsong på Stadsparksvallen.

Redan 1902 förklarade Viktor Balck, som anses vara den svenska idrottens fader och som då besökt de flesta större idrottsplatser i Europa, att: ”Ingen av dem han hittills sett kunde, vad naturskönhet beträffa, mäta sig med Jönköpings”.

Redan 1896 anordnade Jönköpings Roddsällskap den första friidrottstävlingen i parken. Idrottsplatsen gjordes om och förbättrades under årens lopp och vid invigningen 1927 efter en större renovering benämndes idrottsplatsen för Stadsparksvallen.

”Vallen” har betytt mycket för Jönköpings idrottsliv genom åren. För fotbollen har det varit huvudarenan med bland annat allsvenskt spel genom J-Södra, damlandskamper, U-21 landslaget samt en B-landskamp. År 2001 spelades finalen i Svenska Cupen mellan Elfsborg och AIK där. Matchen fick avgöras med straffsparkar och det krävdes 24 straffar innan Elfsborg kunde ta hem Cupguldet. Stadsparksvallen var även aktuell som en av VM-arenorna 1958 men föll bort på grund av att gräsplanen var för liten, bara 60 x 100 meter.

Publikrekord för idrottsplatsen slogs den 23 april 1950 då serieledarna Malmö FF gästade serietvåan J-Södra. Inte mindre än 18 522 betalade entré och de fick se hemmalaget förlora med 1-4.

Friidrott hade under många år Stadsparksvallen som tränings- och tävlingsplats. Främst är det Jönköpings AIF, men även Jönköpings IS och Jönköpings AIK har haft stora arrangemang på idrottsplatsen. SM-tävlingar i friidrott har arrangerats där och en damlandskamp mellan Sverige och Finland avgjordes 1958 på Stadsparksvallens banor.

Sista momentet i VM i modern femkamp 1967, terränglöpning, avgjordes i Stadsparken med målgång på Stadsparksvallen. 1996 var det åter dags med VM-tävlingar då världsmästerskapet i frisbee avgjorde finalspelet på ”Vallen”. Andra idrotter som hållit till på idrottsplatsen är bland annat bandy, målgång i cykelloppet Vättern Runt, gymnastik m.m.