När hästsport var stort på regementen


Att hästsporten fick ett genomslag på vissa regementen beror på att hästen användes i dess verksamhet och utbildning. Kavalleriregementen var till långt in på 1900-talet uppbyggda med hästen som ”arbetsredskap”. Detsamma gällde för artilleriregementena som innan motoriseringen var hästanspända och som drog pjäserna. Det gjorde även att flera kavalleri- och artilleriregementen haft en omfattande tävlingsverksamhet inom hästsporten.

Redan vid OS 1912 tävlade Ernst Casparsson från K4 IF i Eksjö både i fälttävlan och hoppningen. I Stockholms-OS 1912 deltog även Carl Kruckenberg från K4 IF, Eksjö i dressyrtävlingen.

Regementsidrottsföreningen K4 hade två ryttare med vid OS 1920 i Antwerpen då Allan Ekman vara med i hopptävlingen och Bertil Sandström i dressyr. Där blev Sandström silvermedaljör. Bertil Sandström upprepade sin andraplats vid OS fyra år senare i Paris. År 1932 tävlade han för Strömsholms SF där det också blev silvermedalj i dressyr.

Till OS i Amsterdam 1928 blev Karl Hansen och Oscar Ohlson-Tillmark från A6 Skytte & IF i Jönköping uttagna. Karl Hansen blev sexa individuellt i hopptävlingen, men medalj blev det för honom i lagtävlingen där han blev bronsmedaljör tillsammans med övriga lagkamrater. För Ohlson-Tillmark krånglade ena framsenan på hans häst ”Gossen”, så tyvärr kunde han inte starta i olympiska spelen.

Regementet K4 lades ned 1927 och dess kaserner övertogs av Ing 2. Vid OS 1936 i Berlin fanns Folke Sandström, Ing 2 IF, Eksjö med i dressyrtävlingen. Han blev 15:e man individuellt men var med i det svenska laget som blev bronsmedaljörer.

Därefter försvann den militära dominansen i sporten även om A6 Skytte & IF fortsatte med hästsport, trots att regementet motoriserats. Regementet blev under några årtionden på 1940- 50, och 60-talen riktigt duktiga i modern femkamp, där ridning är en av de fem grenarna. Från Gösta Gärdins OS-brons 1948, via Sture ”Jamaica” Ericson 1960, Rolf Junefelt och Hans-Gunnar Liljenwall 1964 kulminerade det med Björn Ferms OS-guld 1968. Liljenwall var även med 1968 och 1972. Ferm tävlade även 1972 i Tyskland.

Här en bild från banan som A6-ryttarna använde och som låg väster om regementsområdet vid Rocksjöns strand. På denna plats anlades senare nuvarande Rocksjövallen. Hästsporten fick finna en ny plats när regementet behövde området för sin nya idrottsanläggning som stod klar 1944.