Från invigningen av EM i simning i Jönköping 1977

När Jönköping blev
”The City of Swimming”


År 1977 genomfördes Sveriges genom tiderna största simarrangemang i Jönköping. Europamästerskapen i simning, hopp och vattenpolo är också tidernas idrottsevenemang i Jönköping. I arrangemanget ingick även EM i konstsim i Nässjö och en B-turnering i vattenpolo i Falköping.


Europamästerskapet tillsammans med simtävlingarna i Stockholms-OS 1912 och VM i kortdistans i Göteborg 1997 är de största simtävlingarna som ägt rum i Sverige. Och bevakningen från massmedia var för den tiden oerhört stor med inte mindre än 25 timmars direktsändningar i TV till 27 länder. Och bland de skrivande journalisterna fanns 591 ackrediterade reportrar.


Även om Jönköping hade ett relativt nytt simstadion och ytterligare två 50-metersbassänger så måste vissa tävlingsgrenar förläggas utanför kommunen. Det visade sig nämligen att varken Brunstorpsbadet i Huskvarna eller Attarpsbadet i Bankeryd hade tillräckligt djup i sina bassänger. Därför kom konstsimmet att avgöras i Nässjö medan Odensbadet i Falköping fick ta hand om B-turneringen i vattenpolo, där bland annat Sveriges lag spelade. I Nässjö klarades bassängdjupet genom att skvalprännan tätades och därmed blev bassängdjupet godkänt.


Sveriges främsta simhoppardam genom tiderna – Ulrika Knape – förrättade den färgstarka och högtidliga invigningen. När tävlingarna väl kom igång fylldes läktarna och det blev fullsatt vid varje finalpass. Östblocket dominerade tävlingarna, speciellt på damsidan. Östtyskland, DDR, vann tolv guld medan Sovjetunionen de återstående två simgrenarna för damer. På herrsidan utmärkte sig Västtyskland, BRD, genom segrar i sju grenar. Gerald Mörken vann på de båda bröstsimsträckorna. När han vann på 100 meter bröst blev tiden 1.02,86, en tid som stod sig som världsrekord i omkring tio år. Peter Nocke, också från Västtyskland, segrade på både 100 meter och 200 meter fritt.


För svenskt vidkommande blev det fyra medaljer. Bäst lyckades Finspångs fjärilsimmaren Pär Arvidsson som blev silvermedaljör på 100 och bronsmedaljör på 200 meter fjäril. Redan i försöken på 200 meter hade Pär visat att han tänkte vara med och slåss om ”guldpengen”. Vid försökstävlingarna putsade Pär sitt svenska rekord med två och en halv sekund och landade på 2.01,22. Landslagsbasen Sven von Holst var tvungen att titta på sitt stoppur och på anslagstavlan två gånger för att riktigt fatta innebörden av det han sett utspela sig i bassängen. En svensk simmare som vann försöken, besegrade en världsstjärna som östtysken Roger Pyttel och som nosade på amerikanen Mike Bruners världsrekord - från Montreal-OS – på 1.59,23. I finalen på 100 meter fjäril besegrades Pär Arvidsson av Östtysklands Roger Pyttel som simmade på 55,49 mot Pärs 55,58. På dubbla distansen, 200 meter, kom Västtysklands Michael Kraus och Roger Pyttel, DDR före Pär som fick bronsmedaljen.


För den kanske största av många positiva svenska EM-överraskningar svarade 18-årige Jan Thorell, från Stockholmspolisens IF, som blev bronsmedaljör på 200 meter rygg och femma på 100 rygg. Den fjärde svenska medaljen vann bröstsimmerskan Eva-Marie Håkansson, Kristianstads SLS, som blev trea och bronsmedaljör på 200 meter bröstsim.


Även arrangörsklubben Jönköpings SS hade representanter i den svenska EM-truppen. Eva Johansson fanns med i simhopp och där fanns även tränaren Jan-Åke Sundbring från JSS. Eva Johansson hade i mitten av 1970-talet värvats från Falköping. Hon tränades av Jan-Åke Sundbring, som även var förbundstränare för landslaget i simhopp 1971-1981. Eva Johansson blev under Sundbrings ledning både svensk och nordisk mästarinna. Den främsta placeringen fick Eva när hon gick till final och blev 7:a i höga hopp vid EM i Jönköping. I denna hopptävling klättrade Sveriges Susanne Wetteskog, GKK-Najaden, uppåt i prislistan för så gott som varje hopp och slutade fyra. På svikthopp 3 meter blev Eva Johansson nia.


EM-tävlingarna satte sin prägel på hela staden. Framgångarna som arrangör av Sim-EM har haft stor betydelse för Jönköpings SS som har ett gott rykte om sig inom simkretsar och som arrangörer för stora tävlingar. Och Jönköping levde som huvudvärd för 14:e EM i simning, det andra i konstsim, på alla sätt upp till epitetet ”The City of Swimming”. I spetsen för hela organisationen, drygt 500 funktionärer varav ett 100-tal utländska, stod Christer Junefelt från Jönköpings SS. Han var ytterst ansvarig för de utmärkta arrangemangen som genomfördes under åtta dagar vid Rosenlundsbadet samt i Nässjö och Falköping.


Sportsligt stod tävlingarna också på en hög nivå. 608 aktiva fördelade på 368 herrar och 240 damer, från 27 nationer tävlade i 37 grenar. Dessa var 29 i simning, fyra i hopp, tre i konstsim och en poloturnering, med en A- och B-grupp.


Under EM-tävlingarna slogs tre världs-, sju europa-, 47 mästerskaps- och 169 nationsrekord, varav 34 svenska. Tävlingarna hölls inför 27 315 betalande åskådare och omkring 600 representanter från massmedia. Petra Thümer, OS-mästarinnan från Östtyskland, blev EM-drottning med tre titlar i individuella grenar. EM-tävlingarna blev också en stor revansch för svensk simning efter bakslagen i Cali-VM och Montreal-OS. 25 finalplatser i enbart kappsimningsgrenarna.