Vapenvallen


Vapenvallen har varit huvudarenan för utomhusidrott i Huskvarna. Idrottsplatsen har funnits i drygt 100 år. Efter en större ombyggnad återinvigdes idrottsplatsen den 12 juni 1938 och fick då sitt nuvarande namn – Vapenvallen. Ett naturligt namn då Husqvarna Vapenfabrik var huvudsponsor för dåtidens storklubb i Huskvarna, nämligen Husqvarna IF.

1938 beslutades att en isbana skulle anläggas i anslutning till idrottsplatsen och där kom till en början bandy att spelas, fram till 1947 då en ishockeyrink tillkom.

Publikrekordet är 6 413 åskådare från fotbollsmatchen mellan Husqvarna IF och Jönköpings Södra IF 1946.

Arenan har även använts till friidrottstävlingar och på 1940-talet var Gunder Hägg och andra svenska storlöpare på plats för att visa upp sig.

I och med att Husqvarna FF:s herrar tog klivet upp i Superettan påbörjades en upprustning av arenan. Vapenvallen är numera hemmaarena för Husqvarna FF, som bildades 1987 genom sammanslagning av fotbollssektionerna i Husqvarna IF och Huskvarna Södra IS. Arenan användes för P18-landslagets EM-kval när Sverige mötte Moldavien hösten 2017.

Vapenvallens omklädningsrum och förråd totalförstördes i en brand natten till 21 november 2010. Den nya omklädningspaviljongen invigdes officiellt i 2013.