Sista grenen vid VM 1967 i Jönköping var terränglöpningen. Här går Björn Ferm i mål på Stadsparksvallen.

För 50 år sedan blev Björn Ferm OS-guldmedaljör


I år är det 50 år sedan Björn Ferm blev olympisk guldmedaljör i modern femkamp. Han tävlade för A6 Skytte- och Idrottsförening i Jönköping. Björn Ferm var ett stort löfte inom simsporten, därtill med en god löpkapacitet. Därför blev han lämplig att skolas om till modern femkampare.

OS-guldet 1968 var sensationellt då olympiska sommarspelen gick på hög höjd i Mexico City. Moderna femkampen bjöd på stor olympisk dramatik 1968. Ungraren András Balczkó var favorit, med fyra VM-guld före OS 1968. Men Balczkó fick spela jägarens roll under tävlingen och i dess slutskede var Ferm bytet.
Ferm började med att rida felfritt, med femte bästa tid. En sträckning under fäktningens slutskede betydde att viktiga poäng tappades, men 191 poäng i skyttet betydde guldkänning.
I simningen gjorde Björn Ferm ett topplopp, nästan i paritet med sin bästa låglandstid. Det betydde ledning inför den sista grenen, terränglöpningen, före Balczkó.
22,5 sekunder var ungraren tvungen att plocka på Ferm. Normalt en inte alls omöjlig uppgift för den löpstarke Balczkó. Ungraren startade ursinnigt. En mellantid efter en av de fyra kilometerna visade att han i stort sett var ikapp Ferm. Men svensken startade sist och hade fördelen att gå på Balczkós tider. Björn disponerade sitt lopp mästerligt. I slutskedet var Ferm den starkare och bärgade guldet med tre sekunders marginal.

Än bättre i skyttet än Ferm var överraskande lagkamraten Hans-Gunnar Liljenwall. Denne diskades dock med för mycket alkohol i blodet. De flesta moderna femkampare lugnade nerverna med några öl innan skjutningen. De visste att två öl normalt höll dem under dopningsgränsen. Men Liljenwall hade varit sjuk innan tävlingen, och kanske var det detta som fällde honom i dopningstestet. Sverige fick inget lagbrons. Trion Ferm, Liljenwall och Hans Jacobson var redan medaljerade när chockbeskedet kom.
Fyra år senare, vid OS 1972 i München blev Björn Ferm sexa individuellt och ingick även i det svenska laget som kom femma.

Två individuella VM-bronsmedaljer blev det även då han kom trea vid VM 1967 som avgjordes på hemmaplan i Jönköping. Brons blev det också 1969 i Budapest. Fem gånger vann han SM individuellt i modern femkamp och sex SM-guld blev det i lag.