Inför SM-finalen i bandy 1953 som avgjordes 22 februari. Nässjö IF:s ”Nicke” Bergström till höger. Foto: Kaj Annebrant

SM-finalen i bandy 1953

Den 22 februari 1953 spelade Nässjö IF sin tredje SM-final. Det var mot Edsbyns IF och matchen slutade 4-4 sedan Edsbyn haft ledningen i halvlek med 1-0. Inte mindre än 27.428 åskådare hade sökt sig till Stockholms Stadion för att se drabbningen. I andra halvleks inledning gick NIF upp till 3-1. Det tredje målet var ett mästerstycke. Nässjö hade frislag. Edsbyn ”murade”. ”Nicke” Bergström stod som vänsterskytt, bredbent, ”Sladden” Bergström högerskytt, Arne ”Byllen” Igesten petade mellan benen på ”Nicke”, i hög fart kom Uno Wennerholm ute till höger, snappade åt sig nystanet och sköt mål. Målen för Nässjö i matchen gjorde Uno Wennerholm, 2 stycken medan Nicke Bergström och Arne Igesten gjorde var sitt.

Vid omspelet en vecka senare, 1 mars, blev det en final i rena sörjan och Edsbyn kunde lätt vinna kampen om SM-bucklan med 5-1 när 21.053 tittade på. Enar Magnusson tröstmålade för NIF.

Första gången Småland genom Nässjö IF spelade SM-final var den 5 mars 1939 då IK Huge tog emot smålänningarna på Strömvallen i Gävle. IK Huge vann med 5-2 inför 5560 åskådare.

Klassisk är SM-finalen tio år senare, 1949 när Nässjö IF besegrade Edsbyns IF med 7-1 på Perstorpsgölen utanför Eksjö. Inte mindre än 14.809 personer sökte sig ut i Smålandsskogen, kantrade ”gölen” och fick vara med om när Småland för första gången fick ett lag som vann SM. Målen för NIF gjordes av ”Nicke” Bergström, 2 stycken och lika många mål gjorde Gösta Svensson och Arne ”Byllen” Igesten medan Rune ”Kolarn” Andersson svarade för ett.

Nässjö IF:s tredje SM-final och senaste spelades alltså 1953.