Småland-Östergötland Vinterspel 1913 avgjordes delvis i Stadsparken. På Idrottsplatsen anordnades skridskosport med hastighetsåkning på skridskor, konståkning och bandy. Närmast syns hästtävlingar. Foto: SCIF

Småland – Östergötland Vinterspel


Föregångare till Småland-Östergötland Vinterspel var de stora Östgötha Spelen som hölls i Norrköping vintern 1910, där även smålänningar deltog.

Vid Smålands Idrottsförbunds årsmöte 1911 beslöts att söka samarbete med Östergötlands Idrottsförbund för att hålla gemensamma tävlingar i vintersport. Resultatet blev de första Vinterspelen i Norrköping 1912. Premiärtävlingarna blev storslagna med 272 deltagare, därav 81 från Småland och med ett program som bestod av inte mindre än 17 olika grenar.

Vintern 1913 anlade Jönköpings IS tillsammans med Jönköpings Roddsällskap en islandbana på Idrottsplatsen i Stadsparken och fick för det ett kommunalt bidrag med 300 kronor. Banan öppnades den 26 januari och den kom väl till pass vid de andra stora Smålands- Östergötlands vinterspel, som hölls i Jönköping den 1-2 februari.

Det blev en storslagen vinterfest under gynnsamma väderleksförhållanden och även med stor tillslutning från allmänhetens sida. Närmare 200 deltagare var anmälda i de skiftande tävlingsgrenarna. Jönköpings IS:s medlemmar tog ett stort ansvar i arrangemanget och hade fem personer med i organisationskommittén.

Det blev ett dramatiskt budkavlelopp på skidor, där de tre främsta lagens slutmän – F. Jonsson i Norrköpings SK, löjtnant Lallerstedt, A6 Skytte & IF samt Englund i Tranås AIF – passerade målet på Munksjöns vattenbemängda is i nämnd ordning inom loppet av en sekund. De belystes av en flammande eld, då lagen kom i mål först på kvällen efter en tiomilafärd Tranås-Jönköping.

I skidloppen segrade på 3-milen Lallerstedt, A6, på 10 km damer Berta Andersson från Jönköping. Backhoppningen avgjordes i Stadsparken där H. Brundin från Värnamo segrade. Den ”oslagbare” skridskolöparen Petrus Axelsson hade lämnat distriktet men hans bror Josef vann 10000 meter och blev samtidigt distriktsmästare på alla fyra sträckorna.

Skridskotävlingarna, konståkning och bandyspelet avgjordes på den spolade isen på Idrottsplatsen i Stadsparken. Smålandslaget Jönköpings IS slapp undan med 3-10 mot IFK Linköping i bandymatchen.

I inomhusgrenarna gjorde Småland rent hus i brottning och vann även höjdhoppet genom M. Berggren från Växjö, som hoppade 1,75 meter. Även fältskjutning till fots, prishoppning och jaktlopp till häst vanns av smålänningar.

Vinterspelen Småland-Östergötland är Smålands längsta idrottsutbyte. Det var en tävlingsform som pågick i 65 år och det blev sammanlagt 25 kamper mellan de båda granndistrikten. Åren1967-1973 följde en andra fas i Vinterspelens historia och då handlade det huvudsakligen om ungdomskamper i olika idrotter.