Från J-Södras premiärmatch mot IS Halmia i juli 1945. Stadsparksvallen är spelplats och publiken satt även på bänkar på inneplanens löparbanor. Lägg märke till killen, till vänster, som fått med sig cykeln in på inneplanen för att sitta på. Det ändrar sig en del på 75 år!

Småland till fotbollsallsvenskan

I år är det 75 år sedan Småland fick sitt första allsvenska fotbollslag. J-Södra hade under våren/försommaren kvalificerat sig för högsta serien. I juli var det avspark i den högsta serien och det var ett relativt orutinerat manskap som ställde upp på smålänningarnas planhalva.

Söndagen den 29 juli 1945 blev idrottshistorisk ur småländsk synvinkel. Då spelades allsvensk fotboll på våra breddgrader med premiär på Stadsparksvallen då J-Södra tog emot IS Halmia, från Halmstad, som första allsvenska gäst.

Klockan 15.00 blåste domaren Erik Storck från Malmö till spel. J-Södra mönstrade följande lag från målvakt till vänsterytter: Göte Ståhl, Olle Lindblad, Sigge Andersson, Karl-Gustaf Ståhl, Olle Fridén, Göte Lindstrand, Verner Johansson, Ivar Augustsson (Eidefjäll), Karl ”Timpa” Simonsson, Kalle Andersson och Fred Andersson.

Det var premiäromgång för 22:a årgången av Allsvenskan och J-Södra blev seriens 31:a lag sedan starten 1924. Hemmalaget drabbades av debutnervositet som kom att spela en avgörande roll, främst i första halvlek. Gästerna dominerade spelet och hade en halvtidsledning med tre mål, 0-3. Nykomlingarna hade svårt att få till spelet mot de rutinerade hallänningarna. J-Södra hade före den allsvenska premiären spelat två säsonger i division 2 och dessförinnan tre säsonger i division 3.

Efter första halvlekens halvdana Södrainsats skärptes spelet. Timpa Simonsson spelade fram Ivar Augustsson som blev premiärmålskytt för klubben i allsvenskan. Fyra minuter senare upprepades detta och Augustsson reducerade till 2-3. Trots en hård press mot Halmias mål lyckades smålänningarna inte kvittera. Resultatmässigt godkänt blev premiärresultatet, även om de flesta av de 7944 betalande åskådarna nog hoppats på mer.

Även om lokalpressen var skeptisk till om hemmalaget skulle klara av att ta några poäng på de fem första omgångarna, så behövde de bara vänta en vecka på första J-Södravinsten. På bortaplan kom den första allsvenska segermatchen när smålänningarna besegrade AIK på Råsunda med 2-1 efter ledning med två bollar i halvlek. Den första allsvenska segern på Stadsparksvallen kom mot Helsingborg då J-Södra i fjärde omgången vann klart med 4-1 inför 9204 åskådare. Ett nyttigt nyförvärv, Allan Broling från Gnosjö, gjorde debut i denna match. Han hade skrivit på för Jönköpingsklubben i samband med den allsvenska premiären. Allan Broling kom sedan att spela 167 allsvenska matcher för klubben. Därmed är han den spelare som spelat flest matcher i högsta serien för Jönköpingslaget. Allan spelade tre B-landskamper 1949-1952 och var reserv i A-landslaget 1951 på Råsunda mot Finland. Dessutom deltog han i B-landslagets Norrlandsturné både 1951 och 1952.

I den allsvenska serien 1945/46 slutade J-Södra näst sist, på 11:e plats. Samtliga 22 seriematcher spelades av Ivar Augustsson och Göte Lindstrand, följda av ”Timpa” Simonsson och Göte Ståhl med 21 matcher. Bästa målskyttar i serien blev ”Timpa”, 9 mål och Ivar Augustsson och Fred Andersson, 8 mål vardera.