Petrus Axelsson, var en stor stjärna på skridskor i början av det förra seklet.

Petrus Axelsson en av våra stjärnor i skridskor


En klassisk idrott som hastighetsåkning på skridskor har mer eller mindre försvunnit från den småländska idrottskartan. Problem med dåliga vintrar och bristande intresse har medfört att den även tappat utövare i Sverige.

I början av förra seklet fanns ett stort intresse med flera tävlingar i Småland bland annat på Munksjöns is i Jönköping och sjön Sommen i Tranås. Sommen och dess idealiska läge blev kanske den mest bidragande orsaken till att Tranås AIF fick en fin utveckling för skridskosporten. Det var där Petrus Axelsson debuterade på sina träskridskor. I februari 1908 anordnade Tranås AIF omfattande tävlingar i skridskosegling, isjaktsegling, sparkstöttingsåkning, hastighetsåkning på skridskor samt uppvisning i konståkning. De främsta inom sporten hade just börjat tävla i trikå och lättare klädsel, men den gode Petrus Axelsson tog bara av sig vadmalsrocken och spände på sig träskridskorna och lyckades vinna före sina mer namnkunniga konkurrenter. En insamling anordnades för att Petrus skulle kunna anskaffa ett par riktiga rörskridskor.

Under en följd av år blev han obestridd mästare i Småland med bland annat 15 Smålandsmästerskap vunna åren 1908–1912. Vid de första vinterspelen Småland-Östergötland i Norrköping 1912 segrade Petrus Axelsson från Tranås AIF överlägset på alla fyra distanserna och satte nya smålandsrekord. Tranåsåkaren var den tidens suverän och Petrus Axelsson kallades ”Smålandslejonet”. Senare blev han landslagsman och näst bäste svensk på EM 1912. Hans Smålandsrekord på 10.000 meter stod sig i 44 år och slogs först 1956 av Arne Johansson, Wärnamo SK. Petrus Axelsson hade Smålandsrekorden åren 1911 och 1912 på 500, 1.500, 5.000 och 10.000 meter.

År 1912 när han tävlade för Tranås AIF blev han SM-vinnare på 1.500 meter och silvermedaljör på både 500 meter och 5.000 meter. Tranåsskridskoåkaren försvann från Småland och 1913 vann han Allround-SM men tävlade då för SASK i Stockholm. Petrus Axelsson som flyttat till Stockholm och senare till Mora fick bland annat tävla utomlands i Petersburg, Helsingfors och Oslo.

Båraryds IK i Gislaved var med i allsvenska skridskoserien på 1960-talet. Klubbens Björn Lekman deltog i OS 1964 i Innsbruck på 500 meter.