Programbladet för första Formel 1-loppet i Sverige. Tävlingarna avgjordes på Scandinavian Raceway i juni 1973.

Scandinavian Raceway


I Anderstorp ligger Scandinavian Raceway, den enda motorbanan i Sverige där det har körts Formel 1. Banan invigdes 1968 och det första Formel 1-loppet i Sverige genomfördes den 17 juni 1973 inför omkring 55 000 åskådare. Månadens bild visar programbladet från denna första Formel 1-tävling i Sverige.

Initiativtagare till banan var Sven ”Smokey” Åsberg, en racerintresserad företagsledare i Anderstorp, tillsammans med två andra entusiaster Bertil Sanell och Åke ”Rörkrökarn” Bengtsson. Motorbanan uppfördes som en kombinerad motorbana och flygfält och stod klar 1968. Den 16 juni samma år kördes första tävlingen, ett Formel 3-lopp.Under sex år, 1973–1978, genomfördes Formel 1-tävlingar i Anderstorp.

Sverige hade när banan invigdes några framgångsrika förare som körde Formel 1, bland annat Ronnie Peterson och Reine Wisell.

Motorbanan ritades av ingenjören Holger Eriksson som var anställd vid Sven Åsbergs företag, med rådgivning av Formel 1-föraren Joakim Bonnier. I maj genomfördes en provtävling och den 16 juni invigdes banan med internationella tävlingar. Joakim Bonnier vann ett entimmeslopp för sportvagnar. Ronnie Peterson och Reine Wisell hade en riktig fight i Formel 3-loppet.Ronnie tvingades till slut bryta med växellådsfel medan Riene kunde segra klart före sydafrikanen Trevor Blokdyk.

Hösten 1968 deklarerade Sven ”Smokey” Åsberg för några Skånejournalister att inom fem år skulle man köra VM i Formel 1 på banan. Han blev utskrattad och det fanns de som menade att han fått storhetsvansinne!

Efter förhandlingar med internationella bilsportförbundet, FIA, och svenska framgångar inom Formel 1 med Ronnie Peterson fick Anderstorp arrangera tävlingar 1973.Det var dock inte det första VM-evenemanget på banan. Redan två år tidigare fanns världens mc-elit på plats för en deltävling i Road Racing-VM. I juni 1973 fanns alla de stora namnen inom bilsportens Formel 1 på plats.

Tävlingen var den första av sammanlagt sex F1-lopp som kom att avgöras på Scandinavian Raceway. Ronnie Peterson fanns med i täten, var i ledningen i drygt 78 varv när han blev passerad av Denny Hulme. Ronnie hade drabbats av en långsam punktering och därmed missade han sin första VM-seger. Ronnie fick se sig slagen av segraren Denny Hulme från Nya Zeeland. som körde för McLaren. Tvåa blev hemmaföraren Ronnie Peterson för Lotus med François Cevert för Tyrell på tredje plats. Omkring 55 000 åskådare hade sökt sig till Scandinavian Raceway och tidningarna rapporterade att det var nytt arenarekord för idrott i Sverige.

Året efter kördes det andra Formel 1-loppet. Segrare 1974 blev sydafrikanen Jody Scheckter i Tyrell som därmed också tog sin första seger i ett F1-lopp. Hemmahoppet Ronnie Peterson bröt redan på åttonde varvet då han fick problem med drivaxeln. Reine Wisells fjädring gick sönder på det 59:e varvet då han låg 8:a i loppet.

Vid Formel 1-tävlingarna i juni 1975 segrade Niki Lauda från Österrike i sin Ferrari. Bakom honom kom Carlos Reutemann från Argentina i Brabham. Ronnie Peterson hade ingen lyckad tävling, blev "bara" nia med Torsten Palm i Hesketh i bakhasorna!

Gislaved Grand Prix of Swedenblev det officiella namnet på 1976 års lopp som avgjordes 13 juni. Återigen vannJody Schekter i Anderstorp med sin Tyrrell. Niki Lauda, som vunnit året innan blev trea medan Ronnie Peterson kom sjua i sin March. Gunnar Nilsson, i Lotus körde in i depåmuren och bröt på det andra varvet.

När VM-deltävlingen i Formel 1 kördes på Scandinavian Raceway 1977 segrade fransmannen Jacques Laffite, överraskande i sin Ligier-Matra. Det var hans första F 1-vinst. Ronnie bröt med sin Tyrrell-Ford på det sjunde varvet med elfel och Gunnar Nilsson bröt på det 64:e varvet när han fick problem med ett hjullager. Han låg då på tionde plats.

1978 kördes den sista VM-deltävlingen i Formel 1 i Anderstorp.Niki Lauda, i Brabham vann och satte banans varvrekord 1.24,836 det vill säga en snittfart på 171.100 km/h, som fortfarande gäller. Detta blev den sista av sammanlagt sex Formel 1-tävlingar som kördes i Anderstorp på Scandinavian Raceway.

En tävling var planerad även för 1979 men fick ställas in. Främst berodde det på Ronnie Petersons tragiska bortgång på Monza året innan vilket sponsormässigt mer eller mindre ”golvade” svensk motorsport för flera år framöver.

Första Road Racing-VM genomfördes 1971 och stod sedan på programmet fram till 1993, med undantag för fyra år. Sammanlagt har 19 VM-tävlingar i Road Racing genomförts på banan. En lokal myndighet bestämde 1993 om bullernivåer och regler som gjorde att tävlingar på den här nivån blev omöjliga. Men ett stort antal nationella och internationella mästerskapstävlingar med FIA- och FIM-status har genomförts på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Inför Riksidrottsförbundets 100-årsjubileum 2003 uppmanade man olika special- och distriktsförbund, enskilda medlemmar och privatpersoner att nominera idrottshistoriskt intressanta platser. Av de drygt 400 nomineringar som kom in utsågs Scandinavian Raceway till en av de 100 plater att representera olika aspekter av svensk idrottshistoria.