Publiken följer de spännande cykeltävlingarna vid Junegatan i Jönköping.

Målrakan Junegatan


Att cykellopp ofta har avgjorts på upploppet eller den så kallade målrakan har inte varit ovanligt. I Jönköping var ”målrakan” längs Junegatan ett område som ofta användes.

Redan under andra världskriget arrangerades under ett antal år Smålands Grand Prix i stadsdelen Bäckalyckan med start och mål på Junegatan. I kvarteren kördes en slinga på drygt en kilometer, 50 varv varför publiken fick fina möjligheter att följa tävlingarna.

I mitten av juni 1942 var det premiär för detta elitlopp med Jönköpings CK och Smålands Folkblad som arrangörer. Omkring 8000 personer följde tävlingarna. Förutom svenska eliten, med bland annat Hammarbys Sven ”Svängis” Johansson och Valdemar ”Tvärred” Johansson från Borås CK, deltog även lokala cyklister som Lennart ”Fisken” Johansson och Erik Engvall från Jönköpings CK samt Carl Gustafsson CK Revansch. Även några danska cyklister fick möjlighet att lämna det krigsdrabbade Danmark och tävla i Jönköping.

Smålands Grand Prix arrangerades fyra gånger men tävlingarna 1945 blev de sista. Fyra år senare när SM avgjordes i Jönköping och Huskvarna återanvändes banan på gatorna i Bäckalyckan och även vid långlopp användes Junegatan som målområde.

Tävlingen Vättern Runt har haft målgång på Junegatan. Och bara några hundra meter från målområdet på Junegatan har Västra Torget använts som startplats för 6-dagars, DN:s stora cykellopp