Skidtävling i Jönköpings stadspark, slutet av 1920-talet. I mitten, Georg Gustafsson, Smålands förste skidlöpare i Vasaloppet.

Förste smålänning "I fädrens spår"


”Med anledning av att Jönköpings Idrottssällskap har en duktig skidlöpare, Georg Gustafsson, vilken kunde bli en god representant för Småland vid Vasaloppet i Mora den 11 dennes, men sällskapets ekonomi ej tillåter att sända honom, har föreningen utsänt en vädjan undertecknad av sällskapets ordförande och kassör”.

Dessa rader inleder en notis i Jönköpings-Posten den 3 mars 1928. Georg Gustafsson hade vunnit samtliga skidtävlingar han startat i under året, bland annat första pris i Sydsvenska vinterspelen i Nässjö och småländska DM på 30 km. Det belopp som fordrades var 200 kr och teckningslistor fanns hos bokhandlare och en cigarraffär. De tecknades snabbt och pengar till resan ordnades.

Väl framme blev det inkvartering hos en familj och i samma rum som Georg övernattade sov också 1923 års Vasaloppssegrare, Oskar Lindberg. Tävlingsdagen var det dags att bege sig till Sälen, buss Mora-Vansbro, sedan tåg mellan Vansbro och Sälen.

Den 11 mars 1928 stod Georg på startlinjen, beredd att ge sig iväg ”I fädrens spår”. Termometern visade 27 minusgrader. 1928 var året när dåtidens ”storrännare” Sven Utterström och Per-Erik ”Särna” Hedlund löpte dött lopp, 5.33,23 blev tiden. De åkte i mål arm i arm, men ”Särna” dömdes som segrare.På den 5,6 ton tunga Vasaloppsstenen vid starthuset i Sälen är dock bådas namn ingraverade för år 1928! Det var Per Erik Hedlund som på sitt speciella sätt krävde det:
”När det blev aktuellt att hugga in segrarens namn i stenen i Sälen gav dom sej fasen på att bara mitt namn skulle dit. Kommer inte bägge namnen upp, ska jag se till att den där stenen försvinner”, berättade ”Särna-Hedlund” långt senare!

Georg Gustafssons tid, 6.24,21 visar också på en utomordentlig insats.

Jönköpings-Posten skrev efter loppet: ”En vacker idrottsprestation gjorde George Gustafsson, Jönköpings Idrottssällskap, genom fullföljandet av det oerhört krävande Vasaloppet med en 76:e plats (136 skidlöpare startade, red. ant.). Vad som särskilt förtjänas framhålla är att jönköpingspojken blev bäste tävlande från södra Mellan-Sverige. Bäste stockholmare kom först på 83:e plats”.

Före loppet fanns det många belackare som inte trodde på Georg. ”Vad ska han i Vasaloppet att göra, han kommer aldrig att orka fullfölja”, var det många jönköpingsbor som kommenterade Georgs anmälan. Men, Georg Gustafsson blev den förste smålänningen som åkte Vasaloppet och det efter en utmärkt insats.