Agne ”Kulladalarn” Nordström, bland annat SM-silvermedaljör, har här kopplat ”karusellgreppet” på IK Tords Olle ”Abben” Lindberg. ”Abben” bjuds på en åktur innan han hamnar på rygg.

Antalet brottarklubbar har minskat


Brottningssporten har gamla anor. I början bedrevs den dock inte som någon särskild gren utan kombinerades mestadels med atletik (tyngdlyftning) och det var desamma som utövade dessa kraftsporter. Så småningom utvecklades brottningen till en fristående idrottsgren och i Småland har den inte bara nått god spridning utan även på flera platser kommit upp till en hög standard.

Men som sport har den förlorat flera klubbar. Det kan bero på att flera andra kampsporter har tagit plats på den svenska idrottskartan. Förr var det i stort sett brottning, boxning och fäktning som räknades som kampsport. Nu har flera sporter av asiatiskt ursprung funnit utövare och därmed klubbar såväl i Sverige som i Småland. Judo, karate, teakwondo, MMA, aikido och många fler sporter har nu fått utövare i vårt distrikt.


Brottning var för 60-70 år sedan en mycket stor sport med många framgångar i vårt distrikt. Vi har haft flera deltagare i OS, VM, EM och med landslagsuppdrag. Flera föreningar bildandes med brottning på programmet under 1930-talet. Detta skedde bland annat i Högsby, Sävsjö, Eriksmåla, Oskarshamn, Torsås, Vetlanda, Urshult och Älmhult. År 1937 fick Västervik en förening och året efter, 1938 bildades föreningar i Norrahammar och Forserum följt av Lessebo 1939. I Tranås tog TAIF upp sporten 1932 varpå TBK bildades 1938. I Eksjö hade I 12 brottning med på sitt program ett tag. Hultsfreds AIK började med brottning 1932 och Hovmantorps GIF 1936.


Två av distriktets främsta klubbar är Värnamo Brottarklubb, bildad 1934 och BK Enig i Växjö, bildad 1935. Kalmar Brottarklubb bildades 1939 och de hade tidigare varit en sektion i Kalmar Atletklubb sedan 1928.


I södra Vätterbygden har det funnit flera föreningar, men idag är det enbart Huskvarna AIK som sysslar med brottning. Både Jönköpings IS och Jönköpings AIK sysslade med sporten innan de lade ned sektionen och specialklubben Jönköpings Brottarklubb bildades 1927. I Jönköping hade även A6 Skytte & IF och IK Tord brottning på programmet. Husqvarna IF hade en brottningssektion men den upphörde 1928 och Huskvarna AIK tog hand om sporten. I närområdet fanns även Norrahammars Brottarklubb och Rogberga Brottarklubb.


Under 1930- och 40-talen fanns Rogberga BK i ”Vapenstaden”. Föreningen bildades som en utbrytning ur Huskvarna AIK. Alfred Forsberg, initiativtagare och förste ordförande i HAIK blev också engagerad i den nya klubben efter en schism med Huskvarna AIK. Namnet Rogberga BK kan ha sina poänger. Alfred hade varit med och beslutat att det bara skulle finnas en brottarklubb i Huskvarna, därför blev det Rogberga BK. Brottarna höll till på Söder i Huskvarna och hade träningslokal bakom möbelaffären vid Tormenåsgatan. Klubben tillhörde Smålands Idrottsförbund 1933-1950.