Jönköpings Roddsällskaps första båthus invigdes 1891. Det låg vid Munksjön och här ser vi roddare i träning.

Jönköpings Roddsällskaps hemmabana är Munksjön


Jönköpings Roddsällskap är en av Smålands äldsta idrottsföreningar, bildad redan den 19 januari 1884. Numera har föreningen endast rodd på programmet men under sin långa historia har flera andra idrotter utövats i föreningen. Ett antal andra idrottsföreningar har haft sitt ursprung i Jönköpings Roddsällskap innan de blev självständiga föreningar.

Jönköpings Roddsällskap har ända sedan starten haft sin hemvist och sitt båthus vid Munksjön, centralt belägen mitt i stadens centrum. Till en början användes ett skjul vid Munksjön, 1891 byggdes ett riktigt båthus, som kom att flyttas ett antal gånger längs Munksjöstranden. Sjön har använts som tävlingsarena för rodd- och kanottävlingar både på nationell och internationell nivå.

Även om det genom årets hållits mängder av regionala och nationella tävlingar på Munksjön är utan tvekan det största arrangemang som anordnats Junior-VM i Rodd. Jönköping och Sverige fick 1984 värdskapet och tävlingen var då den största internationella roddtävlingen som anordnats i Sverige sedan Olympiska spelen 1912 med 1.200 aktiva från mer än 30 länder.

Genom åren har det funnits många profiler inom JRS. Postmästare Olsson bildade föreningen i slutet på 1800-talet efter att han hade kommit hem från en resa till Amerika. En annan profil inom sällskapet var hattmakare Ove Lostad som bland mycket annat blev nordisk mästare 1946. Ove satt även med som cox i det svenska OS-laget 1960 i Rom. År 1992 vann den framgångsrika svenska scullerfyran, med Bo Ekros, JRS, i båten Henley Royal Regatta, ett klassiskt roddlopp i England. Han ingick samma år även i svenska laget som vann Luzerns internationella regatta. Bo Ekros är även tvåfaldig VM-silvermedaljör.