Järabacken med Jönköping nedanför, foto från 1960-talet. Foto: Weine Karlstedt.

Järabacken – slalombacken i stan

Järabacken i Jönköping började anläggas 1942. Bakom projektet stod Skidfrämjandets Jönköpingskommitté med lektor Gösta Weiler vid Jönköpings högre allmänna läroverk som den drivande kraften. Han föreslog stadsfullmäktige i november 1941 att en ny backe för ”utförslöpning” – skulle anläggas vid Bondberget i Jönköping. Skidbacken i Stadsparken hade sedan flera år varit oanvänd och inte minst ungdomen behövde en lämplig slalombacken i närheten av staden.

Nu, närmare 80 år senare har villabebyggelsen kommit närmre och backen med busshållplats i närheten är verkligen ”stadsnära”.

Stadsfullmäktige beslutade att skidfrämjandet skulle få disponera området, till en början i 25 år och gav även ett bidrag på 500 kr som hjälp när backen skulle anläggas. Övriga eldsjälar för att få till en bra backe var Thore Adolfsson och Kurt Grunditz. Regementet A6 ställde upp med maskiner och manskap för att hjälpa till när skidbacken iordningställdes.

Kurt Grunditz blev den förste som premiäråkte i den nya backen 1943. En slalombacke som då var drygt 300 meter lång och med en bredd av 50-60 meter.

En utbyggnad av backen genomfördes 1952, bland annat uppfördes ett starttorn. Den 10 februari 1952 avgjordes Smålands första DM-tävling i slalom i Järabacken. Jönköpings AIF stod som arrangör och efter första åket ledde Hestras Göte Magnusson överlägset efter att i första åket kört på 36,2 sekunder. JAIF:s Hans Gennvi låg tvåa med tiden 41,3 sekunder. Tyvärr föll Göte Magnusson i andra åket och fick tiden 57 sekunder. Nu kom slutstriden i stället att stå mellan Gennvi och Hestras Göte Eriksson. Båda fick den sammanlagda tiden 82,5 sekunder. Då Gennvi hade bästa tiden i första loppet – för övrigt bara med två tiondelar – vann han titeln.

Anläggningen har under årens lopp utökats och förändrats. 1955 gav stadsfullmäktige anslag för belysning. Jönköpings AIF hade åren 1954-1956 byggt en sportstuga intill slalombacken. Hösten 1962 kompletterades backen med en skidlift. Till säsongen 1964 fanns en replift och den fanns kvar tills backen genomgick en stor utbyggnad och förändring 1971. En släplift av fabrikat Doppelmayr invigdes 1971. En första anläggning för snökanon provkördes 1975. År 1984 beviljades en ansökan på 600000 kronor för att bygga en ny skidlift.

Utöver DM har Götalandsmästerskap i slalom genomförts i backen. JAIF:s Lasse Kjällberg var klubbens främste utförsåkare i början av 1970-talet. Han ordnade bland annat med att landslagsmännen och olympierna Bengt Erik Grahn från Tärnaby och Olle Rohlén från Åre tävlade i backen. En av Sveriges största namn i slalombackarna de senaste tio åren är Emelie Wikström. Hon tävlade för IFK Sävsjö, men var bosatt i Jönköping. Emelie har åkte flera ungdomstävlingar i Järabacken.

När slalomsektionen i JAIF bildade egen förening, Jönköpings Slalomklubb, tog de även över ansvaret för Järabacken. Idag är den längsta nedfarten 400 meter med en fallhöjd på 85 meter.