NGIS tennis. Leopold Ekblad, Jan-Åke Carlsson och Sigvard Sandahl.

Norrahammars GIS i tennisallsvenskan och träningsturnering inför Davis cup-final


Jan-Åke Carlsson och Leopold Ekblad förde 1962 NGIS till allsvenskan i tennis. De klarade sig med den äran genom att förnya kontraktet. Flera stora tennisstjärnor hade tidigare besökt Hammarvallens tennisbanor, exempelvis Kalle Schröder som spelade en uppvisningsmatch mot trefaldige Wimbledon-vinnaren Fred Perry. Men även Sven Davidsson, Jan-Erik Lundqvist, Uffe Schmidt anträdde Hammarvallens tennisbanor.

Svenska tennislandslaget 1964 med Janne Lundqvist och Uffe -Schmidt gick till interzonfinal mot Australien. Matchen skulle egentligen avgöras i New York men köptes över till Sverige och Båstad. Inför finalen ville svenskarna ha träningsmatcher och det var nu som Norrahammar och Hammarvallen kom in i bilden. Tidigare hade Sverige besegrat Västtyskland i Davis Cup och deras spelare Christian Kuhnke och Wilhelm Bungert ställde sig till förfogande för träningsmatcher. Detta skulle bli det största tennisevenemanget någonsin i köpingen i norra Småland. Kuhnke blev emellertid skadad och det blev en triangelturnering mellan Lundqvist, Schmidt och Bungert, som Lundqvist vann. Arrangemanget kom mitt i den stora tennishaussen i Sverige 1964 och 1 200 personer mötte upp på Hammarvallen för att se tävlingen.

Framgångarna för tennisen i Norrahammar fortsatte under de kommande åren med Jan-Åke Carlsson som det stora namnet. 1965-66 blev man trea i allsvenskan efter Göteborgslagen GLTK och Ullevi TK.

1967 spelades DM på Hammarvallens banor och tävlingen blev en framgång för paret Carlsson-Ekblad som vann dubbeln. Jan-Åke krönte sedan triumfen med att bli singelmästare. Under de kommande åren åkte NGIS ”jojo” mellan allsvenskan och division II.

1981 uppenbarade sig TK Hammaren och fick överta den västra tennisbanan på Hammarvallen. 1983 var sista säsongen för NGIS framgångsrika tennissektion och från 1984 tog specialklubben Tabergsdalens TK över tennisen i den så kallade ”dalen”