En av Sveriges största artister på fotbollsplanen, Roger Magnusson.

Roger Magnusson


Roger Magnusson – en av de stora artisterna i svensk fotboll - benämns ibland som ”mannen som gjorde vad han ville med bollen och nästintill fick den att tala”. Roger började spela i Blomstermåla IK, en förening i Mönsterås kommun. Rogers pappa, Harry, kom i början av 1940-talet till Blomstermåla från Braås. Han blev en teknisk och snabb högerytter i det BIK-lag som 1944 gick upp i division II och stannade där i två säsonger.

Roger Magnusson debuterade i Blomstermålas A-lag som 14-åring och värvades sommaren 1961 till division II-laget Åtvidabergs FF.

Han hade under två månader vintern 1963/1964 förmånen att få träna och spela med Flamengo i Rio de Janeiro. Roger var anställd vid Facit i Åtvidaberg, och under tiden i Rio praktiserade han också deltid på Facits Sydamerikakontor där Gunnar Göransson var chef. Gunnar ”OJ-OJ” var dessutom klubbpresident i Flamengo.

Roger Magnusson debuterade i A-landslaget som 19 åring och märkligt nog blev det bara 14 landskamper (1964-1969) och tre mål i landslaget. Han har inte spelat någon match i Allsvenskan.

Efter fem år i Åtvidaberg värvades han av italienska Juventus FC. Till följd av det då rådande importstoppet gällande utländska spelare lånades Magnusson ut till tyska FC Köln. I Köln stannande han två säsonger men återvände till Juventus för att kunna användas i Europacup-matcher. Roger Magnusson avgjorde två Europacup-matcher, genom att göra det enda målet, vilket resulterade i att Juventus för första gången nådde semifinal. Det fortgående importstoppet resulterade i att han lånades ut till franska Olympique de Marseille, som senare köpte loss honom.

Redan under Magnussons första säsong i Frankrike, 1969, vann man franska cupen – klubbens första cupseger sedan 1948. Under sina sex säsonger i Marseille blev han fransk ligamästare två gånger och cupmästare två gånger. Under fyra av dessa säsonger blev Roger Magnusson utsedd till Frankrikes bästa högerytter. Han blev 1969 korad till bästa utländska spelare.

Olympic de Marseille och deras president Henri Leclerc var ovillig att släppa Roger för spel i svenska landslaget. Hans betydelse som spelare och att locka publik var avgörande. Roger var uttagen i VM-truppen 1970 men året innan hade Sverige slagit ut Frankrike i VM-kvalet och franska ligan pågick fortfarande när VM spelades i Mexico. Därför stoppades han av klubblaget och kunde inte representera Sverige i VM.

Roger Magnusson avslutade sin proffskarriär i Parisklubben Red Star FC men på grund av skador kunde han inte göra sig själv rättvisa.

1977 kom han hem till Sverige igen och det blev spel för Helsingborgs IF. Men skador satte stopp och det blev endast sex matcher för Skåne-laget.

Roger Magnussons bror, Benno Magnusson spelade för Åtvidaberg, Kaiserslautern, Herta Berlin och Kalmar FF. Han hann med över 200 allsvenska matcher och 14 landskamper. Spelade i VM 1974. Lillebror Per stannade i Åtvidaberg, där det blev spel i 39 allsvenska matcher.