Annandagsderbyt i bandy mellan Nässjö IF och Tranås BoIS 1966.

Annandagen en traditionsrik bandydag


Annandagsbandy är en klassiker i svensk idrott. Från början var annandag jul den stora dagen för genrepet inför seriestarten. I slutet av 50-talet och början av 60-talet blev det premiärdatum för seriespel. Numera när serien startar tidigare har förbunden försökt att ordna serieprogrammet så att matcherna denna dag får derbykaraktär.


Under 1930-talet möttes IF Göta, som kallades ”Rödtomtarna” och Slottsbrons IF, som benämndes ”Blåtomtarna”. Drabbningen mellan dessa värmländska lag som spelades på annandagen kallades ”tomtedansen”. Den 26 december 1947 noterades 6 687 betalande åskådare då Göta besegrade Slottsbron med 3-2.


Åren 1957-1962 var annandag jul dock säsongspremiärdag för högsta divisionen, med undantag för säsongen 1962 då premiären förlades till den 31 december 1961.Från säsongen 1963/1964lades seriepremiären tidigare i december, och från säsongen 1966/1967 i november.


Premiären med seriespel på annandag jul 1957 skedde efter att bandyallsvenskan till den säsongen utökats från åtta till tio lag per grupp (norra och södra gruppen). Då behövdes ytterligare speldagar, och annandag jul låg nära till hands att inkludera.


Under 1940-talet var det mestadels seriestart i trettonhelgen, under 50-talet kring nyår tills 1957 då det var seriepremiär annandag jul. Även om premiäromgången inte har spelats mer än fem gånger denna dag har det under de senaste årtiondena blivit en dag för derbymatch. Första Smålandsderbyt som avgjordes en annandag var julen 1962.


Skogsvallens konstfrusna bana i Nässjö, den fjärde konstfrusna bandybanan i landet, hade invigts i november. Den 26 december tog Nässjö IF emot Tranås BoIS och vann med 5-2. Sammanlagt har det spelats 21 allsvenska smålandsderbyn i bandyallsvenskan annandag jul. Nässjö IF har tio gånger spelat mot Tranås medan Vetlanda BK också varit motståndare i tio matcher. Det senaste smålandsderbyt i högsta ligan som har spelats en annandag avgjordes julen 2019 då ÅbyTjureda IF tog emot Vetlanda BK.


Nässjös matcher mot BoIS har resulterat i sex segrar, en oavgjord och tre förluster. Mot Vetlanda har Nässjö följande facit, fyra vinster, en oavgjord och fem förluster. Mest noterbart är matchen mellan NIF och Tranås annandag jul 1966 då 9 051 betalande åskådare besökte Skogsvallen. Det är den största publik för annandagsmatcher i Sveriges högsta division.


År 1992 var det 5 088 som såg Nässjö besegra BoIS med 8-2. Största segersiffrorna blev det när Vetlanda besegrade Nässjö på hemmaplan 1989 med 8-1. Senast ett allsvenskt smålandsderby spelades annandag jul var 2002 då Nässjö vann över Vetlanda med 8-4 inför 2822 åskådare på Skogsvallen.


Vid derbyt julhelgen 2002 spelade Nässjös Magnus Hildingsson sitt 15:e annandagsderby i allsvenskan och division I. Han hörde ofta NIF-tränarnas ”julorder”. ”Ät nu inte för mycket julskinka”!


Nässjö IF och Tranås BoIS utgör tillsammans med Vetlanda BK ett småländskt bandyfäste. I år, är det 80 år sedan BoIS bildades (1941) efter en sammanslagning av Tranås IK och Tranås SK bandysektioner. Första gången Tranås BoIS avancerade till division 1 var 1950. Totalt har det blivit 22 säsonger i högsta serien för herrar. Dessutom har damlaget lirat i högsta serien och 1975 spelade de SM-final mot Katrineholms SK. Tyvärr blev det förlust för ”smålandsflickorna”. Den spelare från Tranås BoIS som spelat flest A-landskamper i bandy är målvakten Torsten Sparv, som vaktade den ”blå-gula” kassen vid 27 tillfällen.


I Södra Vätterbygden har det aldrig spelats någon annandagsbandy i högsta serien. Däremot har det förekommit matcher denna dag i andra sammanhang. Längre bak i tiden var det ofta träningsmatcher eller DM-matcher som förlades till julhelgen. Annandag jul 1938 invigdes den nya isbanan nedanför Vapenvallen i Huskvarna med match mellan Husqvarna IF och Waggeryds IK. Huskvarnalaget vann med 5-4.


Julhelgen 1940 anlade J-Södra en landbana på Hagavallen. Den stod färdig juldagsmorgonen, sedan dåvarande ordföranden i föreningen Axel Dahlgren och Ivar Davidsson tillbringat den stilla julnatten med att spola vatten på ett ojämnt underlag. Dåligt med tjäle i marken gjorde att det mesta vattnet hann försvinna innan det frös till is. Vattnet spolades med en enkel slang utan egentligt tryck från ett hus i närheten. Även om det var en heroisk insats så medförde det stora kostnader. Men säsongsdebut blev det för Jönköpings vidkommande mellan de båda division III-lagen J-Södra och Norrahammars IK.


Och när vi är inne på bandy måste bandyportföljen nämnas. Det är en portfölj innehållande en termos med varm dryck, exempelvis kaffe eller glögg med kanske något till. Många anser nog att det ska vara en portfölj i brunt läder. Och en av de historiska tillverkarna av portföljen är Alstermo Bruk AB i Småland. Hur det går med denna tradition återstår att se nu när det blivit vanligare med inomhushallar.


Även om kyrkan länge var negativa till spel på annandag jul, så har de fått ge vika. Och ännu 1999 var annandagsbandyn julens stora sporthändelse i Sverige. Men fler idrotter utnyttjar dagen för seriespel, exempelvis ishockeyns högsta serie. Sedan är det också en dag för skidtävlingar, bordtennisturneringar, handbollsmatcher m.m.