Slalombacken på Isaberg i Hestra

Redan 1920 blev ett utsiktstorn och en hoppbacke byggda på Isabergs topp. Under 1937 beslöt Borås-Alvesta Järnväg AB att engagera sig och anordna sporttåg från Göteborg till Hestra. Med stöd från järnvägsbolaget arrenderade Isabergs Turistförening mark för en blivande slalombacke - en av Sveriges äldsta. Med föreningen som huvudman och med hjälp av traktens ungdomar, röjdes och planerades marken så att backen stod färdig att tas i bruk vintern 1936-37. Invigningen av slalombacken medförde ett stort skidintresse och som följd bildades Hestra Skid & Sportklubb (HSSK) den 3 februari 1938. Men första slalomtävlingen hade körts någon vecka tidigare, 24 januari.

I mars 1942 arrangerades en slalom- och störtloppstävling med bland annat flera norrmän från flyktinglägret i Öreryd. Första stora tävlingen var när Hestra SSK stod som arrangör av det allra första Götalandsmästerskapet 1955.

Under 1950- och i början av 60- talet började skidåkarna kräva att en skidlift skulle byggas. Strax före jul 1968 var den första liften klar att användas. Mellan jul och nyår 1971-72 levererades den första snömaskinen. Utbyggnad av skidanläggningen har skett kontinuerligt, med förlängning av flera nedfarter och utbyggnad av snökanonsystemet till ett av de modernaste i Sverige.

Föreningen HSSK blev den klubb i södra Sverige som först arrangerade en SM-tävling i slalom söder om Dalarna-Värmland när SM avgjordes på Isaberg 2004.