Bilden är tagen i samband med distriktsmästerskapet i simning 1917, som avgjordes i Yttre hamnen i Jönköping. Idag kallas området ”Piren” och ett flertal sommarrestauranger finns där.

DM-tävlingar i simning 1917


För 101 år sedan avgjordes DM i simning i Jönköping. Platsen var Yttre hamnen, som idag populärt kallas ”Piren”. Tävlingarna följdes av ett stort publikintresse. Piren utnyttjades redan i början av 1910-talet för simevenemang och 1917 arrangerade Jönköpings Roddsällskap DM-tävlingar och vattenpolo vid Yttre hamnen. Ett 30-tal deltagare startade och lokalpressen ondgjorde sig över att det var svårt att få Jönköpingsdamer att starta i tävlingen. ”Blygsamheten är för stark” och en dåtida idrottspamp betecknade det hela som ”sjåpighet” då både Kalmar och Växjö sänt kvinnliga deltagare. Två damer från Jönköping ställde dock upp varav Märta Lindqvist, JRS blev trea på 100 meter fritt simsätt. Förutom gymnastik, tennis, konståkning var simning en idrottsgren där kvinnor tidigt kom med i tävlingsidrotten.

På fotot är det klart för start i damernas DM-tävling och det ska göras upp om Smålands Allehandas vandringspris. Segrarinnan Hilma Jonsson, Kalmar IK, ses som nummer två från vänster.